A terhességi vagy gesztációs diabetes mellitus (rövidítve: GDM) a cukorbetegség egyik formája, amely általában a terhesség idején alakul ki vagy annak során kerül felismerésre és a terhesség végével általában eltűnik.
Az alábbi rizikófaktorok növelik a GDM kialakulásának esélyét:
- Családban előforduló 2-es típusú diabétesz
- A terhes nő kora (idősebbeknél gyakoribb)
- Elhízás
- GDM korábbi terhesség során
- 4000 gramm feletti súlyú újszülött korábbi terhesség során
- Dohányzás
Kimutatására a várandós kismamáknál terhessége 24-28.hetében 75 gramm szőlőcukorral terhelés tesztet végzünk. A teszt során az éhomi és a kétórás vércukorszintet határozzák meg, ha az éhomi 6 mmol/l-nél nagyobb és/ vagy a két órás vércukorszint 7,8 mmol/l vagy afeletti, terhességi cukorbetegségről beszélünk.
Az anyai vércukorszint normalizálásával a rizikók előfordulása( pl.nagyobb születési súly) jelentősen csökkenthető.
A terhességi cukorbetegség kezelése, a diagnózistól számított, legrövidebb időn belül bevezetett megfelelő diétán alapul. Ennek lényege, hogy a kismama egészségesen táplálkozik, kb. 160-200 g szénhidrátot fogyaszt (főként alacsony glikémiás indexű élelmiszerből, mint a zöldségek, teljeskiőrlésű lisztből készült kenyerek és pékáruk, durumtészta és egyes gyümölcsök) napi 5-6 alkalomra elosztva, és nem fogyaszt cukrot( fehér, barna, nád), cukorral készült ételt, aszalt gyümölcsöket és kiemelkedően magas glikémiás indexű gyümölcsöket pl. banánt, szőlőt).